KS, Leyland contra Byssing, 3-dørsbusser

Pr. 14. august 2017 er forummet på Bussnak.dk nedlagt. Alle emner (tråde) er arkiveret her på Off-peak. Indlæggene er overflyttet, så de er læsbare, men der er visse layoutmæssige fejl, som ikke forventes rettet. Linjeændringer i Hovedstadsområdet kan fortsat diskuteres på Sporvejsforum.dk.

Alle emner

5 svar

KS, Leyland contra Byssing, 3-dørsbusser (#1244)

ole skrev 25-05-2011 19:27:

Det var en meget stor overraskelse for mig, efter at have nærlæst diverse SHS-bus-bøger, at alle KS-tredørsbusser med underfloormotor ikke alle var DAB/Leyland (Ryal Tiger?) -standardtypen fra strøgbusserne 28, 41, 21, 22 og sikkert flere, men derimod DAB/Byssing!
Der var mindst to tidlige serier af disse, formodentlig før Leyland, der jo iøvrigt også nåede at komme med en 60er udgave der bl.a. kørte på strøgbus 29, og som SHS har som museumsvogn.
DE-mindst- 2 Byssing serie var den "koete" med 3, 2 små og 1 langt vindue på dørsiden, og den "lange" ned 4 vinduer og to vinduer mellem dørene. Den førstnævnte sås tit som ekstrabusser på Amagerruterne, også som KS-lokalbus 30 mellem Rådhuspladsen og Sundbyvester Pl.
Der der jo nok har snydt mig som barn (i 50erne og 60erne) var nok at der jo var tale om DAB-karosserier på dem alle, hvorfor jeg ikke kendte denne forskel.
Nogle der kan bidrage med noget til dette?

Ole

Re: KS, Leyland contra Byssing, 3-dørsbusser (#1254)

Thomas de Laine skrev 26-05-2011 12:03:

Efter krigen var der en periode, hvor samarbejdet mellem DAB og Leyland var afbrudt, og derfor byggede man på andre chassiser. Senere blev det igen Leyland. Det er med andre ord korrekt, at ikke alle de i udseende ens KS-busser var Leyland-busser, men alle de senest byggede af dem var.

De busser, der tilhører Sporvejsmuseet, er alle Leyland-busser, dvs. KS nr. 772 fra 1963, 863 fra 1958 og 870 fra 1958. Sidstnævnte bærer i øvrigt endnu nummeret 1870 fra sin tid hos Amagerbanen. Bus 772 kan somme tider opleves som aktiv veteranbus ved f.eks. kulturnatten i København, mens de to andre står i depot.

En god og samtidig overskuelig bog om KS, AB og NESAs busdrift i årene frem til HTs overtagelse er Kim Thinggaards "Amagerbanen, Københavns Sporveje, NESA - Omnibusser, trolleybusser", som SHS udgav i 1993. Den indeholder bl.a. noget om samarbejdet mellem KS og AB, busanskaffelser gennem tiden mv. En rigtig lille perle! :D

Re: KS, Leyland contra Byssing, 3-dørsbusser (#1255)

ole skrev 26-05-2011 16:06:

Tak for godt svar.
Ja den bog er uvurderlig!
(Kombinationen af barndoms/ungdomserindringer og senere mere eller tilfældige kilder git tit nogle besynderlige fejl)
Jeg har "boget den", har fandt selvfølgelig en stribe fejl i mine indlæg.

De "skæve" strøgbusser var vist primært at typen Triangel og Bussig (og findes hvis stadig som museumsvogne)
De var kendetegnet ved det "Boggievogns/Lundingagtige" design, som også ku ses på de gule KS/NESA trolleybusser på 23 og 24.
Dette design fandtes ikke på Amagervariationerne KS og AB (som jo vist ikke er bevaret?) og som var Byssing-NAG-DAB, og Leyland-Tiger-DAB)
De 3-dørs DAB-busser med videre var det vist sådan at det jeg kaldte den lange variant ganske rigtig var Byssing-, DAB, mens den korte må havde været AEC-Regal-DAB, altså IKKE Byssing.

Jeg må indrømme at der stadig er meget usikkerhed om alt dette så mere info ville være fint
Det er rigtig nat Leyland-DAB typen med 3 døre findes som museumsvogne, den blå ex-Iversen (ældre version) og den nye fra 63).

Det her tema er ikke slut endnu. Der er sikkert stadig fejl og manglende info, så som sagt meget gerne mere info. :)

Re: KS, Leyland contra Byssing, 3-dørsbusser (#1256)

ole skrev 26-05-2011 17:03:

Hej Thomas

Da du formodentlig hhar den udmærkede bog selv, så er der faktisk fotos af de fleste af de bustyper jeg omtalte.
Den med den korte og lange er på sammen foto fra Linie 38 i Gladsaxe, og Amagervariationen af de skævnæsede er også med, ligesom de skævnæsede strøgbusser, og der var jo åbenbart flere typer end de 2 jeg omtalte (Triangel og Byssing)

Hilsen Ole

Re: KS, Leyland contra Byssing, 3-dørsbusser (#1258)

ole skrev 27-05-2011 15:59:

Hej Thomas, og andre

Med stor ærgelse havde jeg mistet et buslink fra jernbane.forum, men det lykkedes mig med en skingrende skør Googling at genfinde den:
tommyrolfnielsen.dk
Det er en fremragende systematisk fotosamling mm af bl.a. de her omtalte KS(AB)busser.
Dem jeg nhar korte og lange, AEC og Byssing er jo de såkaldte 600-vogne (i modsætning til de bevarede 700-vogne).
Og jeg mener heller ikke at der er bevaret nogle af disse, lige Amagervarianterne af de skæve.

Underligt nok synes jeg ikke der optræder links til denne hjemmeside, ej heller på foreningshjemmesiderne?

Hilsen Ole

Re: KS, Leyland contra Byssing, 3-dørsbusser (#1515)

ole skrev 30-07-2011 18:09:

Og så må jeg somt sagt konstatere nu at de omtalte "Amagervarianter" altså også sås på andre ruter.

Ole